Седем партии намират място в следващия състав на парламента. За

...
 Седем партии намират място в следващия състав на парламента. За
Коментари Харесай

„Екзакта“: Три малки формации се борят за място в 51-ия парламент. Коя е най-близо?

 

Седем партии намират място в идващия състав на Народното събрание. За присъединяване в 51-ото Народно заседание се борят и три по-малки обединения, които остават под 4-процентовата преграда. Най-близо до нея е партия МЕЧ.

Това сочат данните от изследване на „ Екзакта Рисърч Груп “, извършено в интервала 19-22 октомври. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 71 обитаеми места на страната посредством директно полустандартизирано изявление лице в лице. Изследването е осъществено със средства на „ Екзакта ”.

Битката за второто и третото място е оспорвана. Разликите са под %, което допуска разбърквания

Според данните ГЕРБ-СДС са първа политическа мощ с 26,7% поддръжка. Оспорвана е борбата за второто място сред ПП-ДБ и „ Възраждане “, а разликата сред тях е доста дребна – 14,6% против 14,3%.

 Автокрадец блъсна служител на реда в София, удари паркирани коли и избяга (ОБНОВЕНА) България 1 мин. Автокрадец блъсна служител на реда в София, удари паркирани коли и избяга (ОБНОВЕНА)  Какво е Huawei Health+ и по какъв начин ни оказва помощ да изглеждаме и да се усещаме по-добре Съдържание от сътрудници 5 мин. Какво е Huawei Health+ и по какъв начин ни оказва помощ да изглеждаме и да се усещаме по-добре  Какво значи междинна скорост и по какъв начин тол камерите ще я засичат? Експерт: Няма да е толкоз дейно Тази заран 2 мин. Какво значи междинна скорост и по какъв начин тол камерите ще я засичат? Експерт: Няма да е толкоз дейно  „ Два язовира могат да станат локви “: Изпращаме топъл октомври, само че какъв ноември ще посрещнем? Тази заран 2 мин. „ Два язовира могат да станат локви “: Изпращаме топъл октомври, само че какъв ноември ще посрещнем?  Откриха зони на Марс, в които може да има живот Любопитно 2 мин. Откриха зони на Марс, в които може да има живот  Майката на Димитър от Цалапица: Моля ви, господин Борислав Сарафов, елате и направете инспекция по случая Тази заран 2 мин. Майката на Димитър от Цалапица: Моля ви, господин Борислав Сарафов, елате и направете инспекция по случая  Акция на Министерство на вътрешните работи в Бургас: Задържаха жена, занимавала се с „ друсан чай “ Тази заран 2 мин. Акция на Министерство на вътрешните работи в Бургас: Задържаха жена, занимавала се с „ друсан чай “  Автокрадец блъсна служител на реда в София, удари паркирани коли и избяга (ОБНОВЕНА) България 1 мин. Автокрадец блъсна служител на реда в София, удари паркирани коли и избяга (ОБНОВЕНА)  Какво е Huawei Health+ и по какъв начин ни оказва помощ да изглеждаме и да се усещаме по-добре Съдържание от сътрудници 5 мин. Какво е Huawei Health+ и по какъв начин ни оказва помощ да изглеждаме и да се усещаме по-добре  Какво значи междинна скорост и по какъв начин тол камерите ще я засичат? Експерт: Няма да е толкоз дейно Тази заран 2 мин. Какво значи междинна скорост и по какъв начин тол камерите ще я засичат? Експерт: Няма да е толкоз дейно  „ Два язовира могат да станат локви “: Изпращаме топъл октомври, само че какъв ноември ще посрещнем? Тази заран 2 мин. „ Два язовира могат да станат локви “: Изпращаме топъл октомври, само че какъв ноември ще посрещнем?  Откриха зони на Марс, в които може да има живот Любопитно 2 мин. Откриха зони на Марс, в които може да има живот  Майката на Димитър от Цалапица: Моля ви, господин Борислав Сарафов, елате и направете инспекция по случая Тази заран 2 мин. Майката на Димитър от Цалапица: Моля ви, господин Борислав Сарафов, елате и направете инспекция по случая  Акция на Министерство на вътрешните работи в Бургас: Задържаха жена, занимавала се с „ друсан чай “ Тази заран 2 мин. Акция на Министерство на вътрешните работи в Бургас: Задържаха жена, занимавала се с „ друсан чай “

Трудно е да се предвижда и по какъв начин ще завърши конкуренцията сред „ Алианс за права и свободи “ и „ ДПС-Ново начало “ – 8,1% против 7,3%.

„ Българска социалистическа партия - Обединена левица “ се явява във формат, който цели да сплоти левите гласоподаватели. Според данните социалистите са пети със 7,5% поддръжка. „ ИТН “ са на седмо място с 6% поддръжка.

37% са показали, че ще гласоподават на идните избори на 27 октомври

МЕЧ, „ Синя България “ и „ Величие “ имат електорални дялове, които ги слагат директно след обединенията, които с висока възможност попадат в идващия парламент – надлежно 3,7%, 2,8% и 2,7%.

МЕЧ и „ Синя България “ имат по-твърди електорални ядра, в сравнение с „ Величие “.

91% от някогашните гласоподаватели на „ Възраждане “ от парламентарния избор през юни настояват, че още веднъж ще гласоподават за тази партия. ГЕРБ-СДС могат да разчитат на 90% от гласоподавателите си от преди няколко месеца. Българска социалистическа партия са запазили 81% от гласоподавателите си, а ПП-ДБ – 78%. 71% от гласоподавателите на Има Такъв Народ също декларират, че още веднъж ще ги поддържат.

Ще има ли устойчиво държавно управление след изборите?

71% от българите не имат вяра, че е допустимо след изборите на 27 октомври страната ни да има положително и устойчиво ръководство. 29% от интервюираните са оптимисти.

По-често позволяват, че е допустимо положително ръководство гласоподаватели на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Подобен отговор показва упования техните партии да вземат участие в ръководството на страната.

Силно скептични към опцията да има положително и устойчиво ръководство на страната след 27 октомври са гласоподавателите на „ Възраждане “, както и последователите на МЕЧ и на „ Величие “.

56% считат, че по нищо не проличава, че идват избори, сочи изследването

42% от заявяващите изрично желание да гласоподават на 27 октомври показват, че е допустимо след изборите страната ни да има положително и устойчиво ръководство.

Болшинството от твърдо решилите да не гласоподават на 27 октомври отхвърлят опцията у нас да има положително и устойчиво ръководство след изборите.

Избирателна интензивност

Декларативната изборна интензивност е към 30%. Очакваният брой гласоподаватели, които ще отидат до урните, е към 2 милиона, като изчисленията се базират на формалните изборни описи.

Категорично желание да гласоподават декларират по-често гласоподаватели на възраст над 50 години - половината от тях. В същото време не повече от една трета от хората на възраст под 40 години са сигурни, че ще отидат до урните.

Проучването на „ Екзакта Рисърч Груп “ е извършено в интервала от 19 до 22 октомври. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 71 обитаеми места на страната посредством директно полустандартизирано изявление лице в лице. Изследването е осъществено със средства на „ Екзакта ” като част от изследователската стратегия на организацията. Изследването е извършено на територията на България и актуалните данни не отразяват настройките на гласоподавателите от чужбина.

Последвайте ни за още настоящи вести   в   Гугъл News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във   VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР